Implantologie

Op het moment dat zowel de behandelaar als de patiënt letterlijk met de rug tegen de muur staan als het gaat om tandheelkundige oplossingen, biedt implantologie mogelijkheden die vroeger niet bestonden. Tandheelkundige implantologie is dan ook niet een vervanging van bestaande middelen, maar een uitbreiding, waarbij het ineens mogelijk blijkt om verloren tandfuncties door middel van implantaten en de daarop vervaardigde constructies terug te vinden. Een en ander is afhankelijk van de mogelijkheid om implantaten te kunnen plaatsen. Zo is het bijvoorbeeld noodzakelijk dat er voldoende bot aanwezig is en ook op de juiste plaats.
 
Wat is een implantaat?
Een implantaat is een kunstwortel die net zo groot is als een natuurlijke tandwortel. Een implantaat is gemaakt van titanium, tussen de ongeveer 8 en 16 mm lengte. Titanium is een metaal dat zeer goed verdragen wordt door het eigen lichaam. Het komt maar zeer zelden voor dat titanium niet goed wordt verdragen. Het implantaat neemt de functie van de tandwortel over en geeft de kauwkracht van het implantaat door aan het kaakbot. Een groot voordeel is dat het kaakbot door deze natuurlijke belasting vitaal blijft en niet slinkt.
 
Korte pijnloze ingreep voor een duurzame oplossing
Om het implantaat de functie van de tandwortel over te kunnen laten nemen, wordt het implantaat met een korte ingreep en onder plaatselijke verdoving in het kaakbot geplaatst. Vervolgens groeit het bot vast aan het implantaat. Zodra het implantaat goed in de kaak is vastgegroeid, is er een solide basis ontstaan om een kunstgebit op vast te klikken of om kronen en bruggen te plaatsen.
 
De voordelen van implantaten
  • Komen esthetisch en functioneel het meest in de buurt van natuurlijke tanden.
  • Voelen aan als eigen tanden en kiezen.
  • Vormen een stabiel fundament voor de prothese. U ondervindt geen hinder meer van pijnlijke drukplekjes en het los komen van uw prothese. Het gehemelte wordt niet langer afgedekt door de kunststof plaat van de prothese, hetgeen een positief effect heeft op de spraak en het kauwen.
  • Maken het bijslijpen van de aangrenzende tanden overbodig indien er een brug gemaakt moet worden om een verloren gegane tand of kies te vervangen.
  • Kunnen voorkomen dat het kaakbot slinkt dankzij de natuurlijke belasting van het kaakbot. Bot dat niet meer belast wordt omdat tanden de krachten niet meer aan het bot afgeven, slinkt. Implantaten zorgen voor afgifte van kauwkrachten aan het bot, waardoor slinken van het kaakbot wordt tegengegaan.

Een aantal behandelmogelijkheden

  • Ter vervanging van een enkele tand of kies
  • Ter vervanging van enkele, naast elkaar liggende tanden of kiezen (brug)
  • Ter ondersteuning en verankering van een volledig, uitneembare prothese (klikgebit)
Behandelperiode
De behandelperiode is afhankelijk van de soort behandeling, conditie kaakbot en type constructie. Het implantaat heeft tijd nodig om in het bot vast te groeien. In de tussenliggende periode wordt een noodvoorziening aangebracht, zodat u niet zonder tanden of kiezen hoeft rond te lopen.
 
Behandelkosten
De soort behandeling bepaalt de daaraan verbonden kosten. Ziektekostenverzekeraars hebben een behandeling met implantaten inmiddels geheel of gedeeltelijk in hun pakket opgenomen. Het is aan te raden de kosten en vergoedingen vooraf met uw tandarts en verzekeraar door te nemen.

Spoed!

Voor spoedgevallen kunt u tijdens werkuren contact opnemen met de praktijk.

In het weekend kunt u alleen gebruik maken van de spreekuren die er op die dag gehouden worden.  meer >>