Endodontologie

Bij het horen van het woord zenuwbehandeling of ook wel wortelkanaalbehandeling, moeten veel mensen waarschijnlijk denken aan spannende verhalen die op verjaardagsfeestjes de ronde doen. Toch is deze behandeling praktisch altijd nagenoeg pijnloos uit te voeren.
 
Wanneer is een wortelkanaalbehandeling nodig?
Eigenlijk in twee gevallen: bij acute kiespijn of als een tand of kies ontstoken is. Dit laatste hoeft trouwens niet altijd te betekenen dat de tand of kies op dat moment ook pijnlijk is.
 
 
Wat wordt er gedaan bij een wortelkanaalbehandeling?
Om dat te begrijpen moeten we even uitleggen hoe het binnenste van een “gebitselement”, zoals de tandarts het noemt, eruit ziet. Zoals op de tekening te zien is, is het binnenste van een element hol, dat wil zeggen; in een normale,gezonde situatie bevindt zich daar de zenuw en het levende weefsel. Deze lopen via kanaalvormige ruimtes naar de wortelpunt(-en). Bij een wortelkanaalbehandeling gaat het er nu om, dat de gehele binnenste ruimte en de wortelkanalen schoongemaakt worden en vervolgens afgesloten. Als de zenuw nog leeft, wordt de tand of kies altijd onder lokale verdoving aan de bovenkant opengeboord.
 
Vervolgens worden met hele dunne vijltjes en andere instrumenten de wortelkanalen tot aan de wortelpunt, leeg- en schoongemaakt. De wortelkanalen die in eerste instantie vaak erg nauw zijn, worden daarbij ook wijder gemaakt. Als dit gedaan is, worden de kanalen vervolgens dichtgemaakt. Dit wordt meestal gedaan d.m.v. een rubberachtig materiaal, dat in combinatie met een cement uiteindelijk het gehele kanaal opvult.
 
De gehele behandeling wordt meestal uitgevoerd onder zgn. “cofferdam”. Dit houdt in dat er een elastische lap over de te behandelen tand of kies getrokken wordt. Het gebitselement wordt zodoende aan alle kanten omsloten. Op die manier kunnen de kanalen optimaal schoon worden gemaakt onder zo steriel mogelijke omstandigheden.
 
Als de behandeling klaar is, moet er rekening worden gehouden met enige napijn. In de meeste gevallen stelt het weinig voor en is het na drie dagen over. In enkele gevallen kan het wat langer duren, maar kan het eigenlijk altijd met een gewone pijnstiller worden opgelost.
Bij een grote kies moeten meestal drie of vier wortelkanalen op behandeld worden en kan de totale behandeling wel zo’n anderhalf uur duren. Eventueel is zo’n behandeling natuurlijk wel over meerdere zittingen te spreiden als dat wenselijk is.
 
Naderhand wordt er een stevige vulling geplaatst over het behandelde element. Indien nodig, kan het element ook van een kroon worden voorzien, om risico op breuken voor de lange termijn te voorkomen. Want daar is het uiteindelijk natuurlijk allemaal om begonnen: het behouden van het eigen gebit!

 

Spoed!

Voor spoedgevallen kunt u tijdens werkuren contact opnemen met de praktijk.

In het weekend kunt u alleen gebruik maken van de spreekuren die er op die dag gehouden worden.  meer >>